PERIODONTITT

Periodontitt er betennelse i tennenes støttevev. Dette er en mer omfattende form for tannkjøttsykdom og kan i verste fall føre til at man mister tennene. Sykdommen rammer oftest voksne over 35 år, men yngre kan også få dette, derfor er det viktig med tidlig oppdagelse og behandling.

Årsaken kan være flere faktorer som samspiller. Genetikk, hygiene og røyking er de viktigste faktorene ved denne sykdommen. Det vil si at dersom noen i familien har denne sykdommen kan det være mulig at du har større risiko for å få det. Dårlig renhold og røyking fører også til økt risiko av periodontitt.

Periodontitt skyldes oppbygning av bakterier i spalten mellom tann og tannkjøtt. Bakteriebelegget som vokser seg ned i lommen rundt tannkjøttet vil gradvis føre til en nedbrytning av tannens støttevev. Dersom sykdommen ikke behandles vil tennene gradvis bli løsere og kan til slutt ha såpass lite feste at de må trekkes tidligere enn nødvendig.


Periodontitt kan diagnostiseres tidlig om tannlegen er grundig, det er derfor Tannkunsten alltid sjekker tannkjøttet ved årlige kontroller og ser etter tegn av dette ved hvert besøk.

Får man diagnotisert periodontitt er det viktig med riktig behandling. Det må da utføres en kartlegging av sykdommens alvorlighetsgrad og det lages da en individuell behandlingsplan. Regelmessig rens og fjerning av tannstein i lommene er viktig, men det må kombineres med kontroller og opplæring i å holde det rent hjemme. I enkelte tilfeller må det gjennomføres kirurgisk behandling for å gjøre det enklere å rengjøre. 

Har du først fått periodontitt, blir du aldri ordentlig kvitt det. Selv om periodontittbehandlingen utføres korrekt og etter beste evne kan man ikke utelukke at tenner likevel går tapt på sikt. Ved grundig og god periodontittbehandling vil man kunne senke farten på sykdommens utvikling, ikke stoppe den.


Mistenker du at du har periodontitt? Tannkunsten har tannleger som kan hjelpe deg med dette. Vår tannlegevakt i Ski tar deg imot ved akutte tilfeller.
Bestill time online eller ring utenfor åpningstider og i helger!

book time