GINGIVITT /
TANNKJØTTBETENNELSE

Hva er gingivitt?

Gingivitt er en betennelse i tannkjøttet (gingiva). 

Gingivitt bør behandles hos tannlege for å stoppe utviklingen mot kronisk tannkjøttbetennelse og periodontitt

Det oppstår hos alle fra tid til annen og kommer oftest på grunn av plakk, en klebrig biofilm som dannes av bakterier. Plakk kommer av utilstrekkelig tannpuss og renhold av munnhulen. 

Det kjennetegnes med rødt, hovent og ømt tannkjøtt som blør lett. Dersom du merker at tannkjøttet blør ved normal tannpuss eller tanntrådbruk kan dette være et tegn på betennelse i tannkjøttet. I motsetning til rosa stramt tannkjøtt, fører gingivitt til at tannkjøttet er rødt og trekker seg litt bort fra tenenne. Dårlig ånde og ubehagelig smak kan også oppleves. 

Røyking, hormonelle endringer (for eksempel under graviditet), stress, diabetes og visse medisiner kan også øke risikoen for å utvikle tannkjøttbetennelse.

Behandling

Behandling av gingivitt fokuserer på å fjerne plakk og forbedre munnhygiene. Det er viktig å opprettholde gode rutiner ved å pusse tennene grundig to ganger om dagen med fluortannkrem og bruke tanntråd/mellomromsbørste for å fjerne plakk mellom tennene. Tannlegen kan også anbefale bruk av munnskyllevann eller antimikrobielle skylløsninger for å redusere betennelse og kontrollere bakterievekst.

I tillegg til god hjemmepleie er det viktig å besøke tannlegen regelmessig, vanligvis en gang i året, eller oftere hvis nødvendig.

Hos oss i Tannkunsten Ski vil din tannlege utføre en profesjonell tannrens for å fjerne plakk og tannstein som ikke kan fjernes ved vanlig tannpuss. Vi gir alltid råd og veiledning om riktig tannpuss og munnhygiene.

Ved tidlig oppdagelse og behandling kan betennelsen reverseres. Hvis tilstanden ikke behandles, kan den imidlertid utvikle seg til mer alvorlig periodontitt, som påvirker både tannkjøttet og det underliggende vevet som støtter tennene. Derfor er forebygging og tidlig behandling av gingivitt viktig for å opprettholde god tannhelse og unngå mer alvorlige tannproblemer.


Mistenker du at du har gingivitt? Tannkunsten har tannleger som kan hjelpe deg med dette. Vår tannlegevakt i Ski tar deg imot ved akutte tilfeller.
Trykk her for
å bestille time eller ring utenfor åpningstider og i helger!

book time