HULL I TENNENE

Hull i tennene, også kjent som karies – er den vanligste årsaken til tannskader som repareres med fyllinger. Karies oppstår når tannemaljen, det harde beskyttende laget på tannen, gradvis brytes ned av syreproduserende bakterier i munnhulen. Disse bakteriene finnes naturlig i munnen vår, men de trives spesielt godt i et miljø med sukkerholdig mat og dårlig munnhygiene. Når vi spiser matvarer som inneholder sukker eller stivelse, bryter bakteriene ned disse karbohydratene og produserer syre som et biprodukt. Denne syren angriper tannemaljen og skaper gradvis et hull eller et hulrom i tannen.

Hvis du venter med å behandle en ødelagt tann, kan skadene fort øke i omfang. En fylling er den billigste og raskeste måten å reparere en skadet tann. Dersom skaden er for stor, kan det være nødvendig med en tannkrone. Derfor er det viktig å besøke din tannlege regelmessig for å unngå store og kostbare behandlinger.

Forebygging og behandling av hull i tennene

Forebygging av hull i tennene er viktig for å opprettholde god munnhelse. Regelmessig tannpuss to ganger om dagen med fluortannkrem og bruk av tanntråd/mellomromsbørste for å fjerne matrester og plakk mellom tennene er avgjørende for å redusere risikoen for karies. I tillegg bør man begrense inntaket av sukkerholdig mat og drikke, spesielt mellom måltidene.

Det anbefales også å besøke tannlegen regelmessig, vanligvis en gang i året, for rutinemessig tannsjekk og rengjøring. Tannlegen din hos Tannkunsten Ski kan oppdage tidlige tegn på karies og behandle dem før de utvikler seg til større problemer. Dersom tannlegen oppdager et hull i tannen, vil det gis råd om passende behandling. Vanligvis vil tannfylling være den nødvendige behandlingen for mindre hull. Dersom hullet har nådd nervesenteret i tannen og forårsaket betennelse, kan det være nødvendig med rotfylling

Tannlegen må fjerne ødelagt tannsubstans og gjøre tannen fri for bakterier ved hjelp av boring. Dette skal være helt smertefritt da lokalbedøvelse settes før tannlegen begynner med behandlingen. Ved bruk av de gode produkter klargjøres tannen og får en fylling i kompositt. Til slutt blir tannen seende ut som en naturlig tann.

Når det gjelder fyllingsmateriale, bruker vi i Tannkunsten kompositt, et tannfarget materiale som både er estetisk tiltalende og holdbart. Komposittfyllinger krever minimal fjerning av sunn tannsubstans og kan tilpasses fargen på dine naturlige tenner for en mer naturlig utseende restaurering.

I tilfeller der store deler av tannen er skadet, kan porselensfyllinger eller porselenskroner være et godt alternativ til kompositt.

Mistenker du at du har hull i tennene? Tannkunsten har erfarne tannleger og det nyeste utstyret som brukes til å avdekke dette. Vår tannlegevakt i Ski tar deg imot ved akutte tilfeller.
Trykk her eller ring for å bestille time utenfor åpningstider og i helger!

book time