Det å oppdage hull i tann kan være litt av en kunst, men med riktig kunnskap er det fullt mulig å få en tidlig diagnose – noe som kan hindre større problemer i fremtiden. I denne artikkelen skal vi se på hva som forårsaker hull, hvordan du selv kan kjenne om du potensielt har et hull, hvordan du kan forebygge tannråte og når du bør vurdere et besøk hos tannlegen. Å ta tak i problemet på et tidlig stadium gjør livet mye enklere, både for deg og for tennene dine!
Hva forårsaker hull i tennene?
Hull i tennene, også kjent som karies, er resultatet av en prosess hvor bakterier i plakket på tennene produserer syre etter inntak av sukker. Dette kan høres enkelt ut, men prosessen er som et angrep på tannens emalje – som er tennernes forsvarsverk mot ytre påvirkninger. Over tid vil denne syren sakte bryte ned emaljen og føre til et hulrom i tannen. Neppe morsomt, men veldig vanlig!
Grunnen til at vi snakker mye om sukker er fordi bakterier har et «sukker-kjærlighetsforhold». Etter at du spiser noe søtt, gir bakteriene seg umiddelbart i kast med å bryte ned sukkeret, noe som gir dem masse energi til å produsere syre – et direkte angrep på emaljen.
Hull kan også forårsakes av dårlig munnhygiene. Hvis du hopper over tannbørstingen om kvelden, gir du bakteriene mer tid til å lage sin skadelige syre gjennom natten. Det er også derfor at folk som har på tannregulering eller som har nedsatt spyttproduksjon (kanskje fordi de tar medisiner) er mer utsatt for hull.
Hvordan kan du selv kjenne om du har hull i tann?
Det å kjenne et hull er kanskje ikke like rett frem som enkelte kan tro, spesielt hvis de er i sine tidlige stadier. Men det finnes noen indikasjoner du kan holde utkikk etter. Kanskje merker du en uvanlig følsomhet når du spiser eller drikker noe varmt, kaldt, søtt eller surt. En skarp og plutselig tannpine kan også være en sterk indikator. Noen ganger ser du til og med små mørke flekker eller synlige hull i tennene dine.
Det kan også være en «bumpy» følelse når du kjører tungen over overflaten av tennene dine, og noen ganger kan dårlig ånde følge med hull, ettersom bakterier kan formere seg rundt det rammede området. Hvis du kjenner noen av disse symptomene, er det lurt å være ekstra observant og ta handling. Du kan lese mer om symptomer og konsekvenser for hull i tennene her.
Hvordan kan jeg forebygge tannråte?
Forebygging av tannråte begynner med oppmerksomhet på detaljene i din munnhygienepraksis. Først og fremst er det viktig å børste tennene minst to ganger om dagen med fluorholdig tannkrem. Fluor forsterker tannemaljen og beskytter den mot syreangrep. Tanntråd eller interdentalbørster er også essensielt for å fjerne plakk mellom tennene, der tannbørsten ikke når.
Redusér inntaket av sukker og småspising mellom måltidene, da dette gir bakteriene mindre sukker å jobbe med. Det er også nyttig å skylle munnen med vann etter du har spist, da dette kan hjelpe til å nøytralisere syren.
Det er viktig å oppsøke tannlegen regelmessig, gjerne hver sjette måned. Det kan virke unødvendig, men de profesjonelle rengjøringene ved tannbesøk fjerner tannstein og gjenstridig plakk som du ikke klarer å få bort selv. Et annet tips er å bruke munnskyll med fluor, som kan gi ekstra beskyttelse i områder som er vanskelig å nå.

Når må jeg gå til tannlegen med mistanke om hull i tann?
Hvis du har noen form for mistanke om hull i tann, er det best å spille på den sikre siden og besøke tannlegen. Hull i tann som oppdages tidlig kan behandles mye enklere enn de som er langt utviklet. Hvis du allerede opplever smerte eller ubehag, er det på høy tid å planlegge en tannlegetime. Tannlegen din kan bekrefte om det er et hull, og i så fall gi deg flere behandlingsalternativer som kan inkludere en fylling, krone eller til og med rotfylling hvis hullet er alvorlig.
Ikke vent for lenge med å oppsøke profesjonell hjelp, da det kan resultere i mer omfattende behandling og høyere kostnader. For rask vurdering og behandling kan det være nyttig å bestille en konsultasjon. Du kan bestille time hos en kvalifisert tannlege for å få en fagkyndig mening og den nødvendige behandlingen.
Hull i tann er et av de vanligste tannproblemene, men med riktig pleie, kan det kontrolleres og til og med reverseres i sine tidlige faser. De fleste tannleger er enige om at forebygging er den beste kur. Sørg for at du følger rådene for god munnhygiene og holder deg oppmerksom på tegnene på tannråte. Dette, sammen med regelmessige besøk til tannlegen, kan hjelpe deg å opprettholde den glansfulle perleraden din i årene som kommer.